Transportstyrelsen Fordonsuppgifter
Denna sida handlar om Förvaltningsmyndigheten Transportstyrelsen (TS) och vilken fordonsinformation och övrig information du kan få tillgång till där gällande registrerade fordon i Vägtrafikregistret. Den handlar även om de tjänster du som privatperson kan utföra och ta del av såväl via internet som telefon. Denna sida har ingen koppling till Transportstyrelsen utan är en informationssida. Källor för informationen är Transportstyrelsen samt Datainspektionen.
|
Transportstyrelsen och Vägtrafikregistret
Transportstyrelsen bildades 2009 genom en sammanslagning av flera myndigheter och verk, och i denna texten kommer vi att fokusera främst på det som förut var en egen enhet och sedan slogs ihop med Transportstyrelsen nämligen Vägtrafikregistret och dess innehåll, information och vad man kan få ut för information från detta register. Vägtrafikregistret hanteras i dag av Transportstyrelsen och innehåller information om alla registrerade svenska fordon som kräver registrering, vilket är de flesta fordonstyper som kan framföras på allmän väg, undantaget cykel och moped klass 1. I övrigt finns alla typer av fordon registrerade, inklusive släp. Vägtrafikregistret är ett helt datoriserat register och var ett av de första register som blev det eftersom det hanterar enorma mängder data och information om fordon. Informationen avser information om alla svenskregistrerade fordon, körkortsinnehavare, tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik, felparkeringsavgifter och trängselskatt. Informationen om fordon innehåller även teknisk information om fordonet i fråga, vilket gör att datan blir extremt omfattande.
Vilken information finns om mig och mitt fordon?
Det finns väldigt mycket information om ditt fordon hos Transportstyrelsens Vägtrafikregister, i princip finns alla teknisk data som finns tillgängligt samt vem som står som ägare till fordonet (alltså du) det finns även information om ditt körkort samt om du innehar så kallade LOB anmälningar (och detta oavsett du har körkort eller ej) vilket bör påpekas. LOB anmälning betyder Lagen om omhändertagande av berusad person. Det finns information om dina trängselskatter och därav även information om vart du framfört ditt fordon vid en viss tidpunkt, samt information om felparkeringsavgifter. Självfallet finns det även information om besiktning och liknande säkerhetsrelaterad information. Det finns även information om fordonsrelaterade skulder. Kort sagt kan man säga att all information finns som handlar om just ditt fordon och din relation till fordonet.
Vilken information kan jag få om mig och mitt fordon från registret
Enligt svensk lagstiftning har du rätt att varje år begära ut all den information som en myndighet innehar om dig i sina register. Den som är personuppgiftsansvarig är skyldig att lämna ut ett registerutdrag över vilka personuppgifter man har om dig. 26 § personuppgiftslagen. Du kan begära ut dessa uppgifter genom att skicka ett brev till Transportstyrelsen och begära informationen. Det finns dock massor av information du kan ta del av om ditt fordon genom att bara ringa eller använda Transportstyrelsens nättjänster. Vissa saker kan du få fram bara genom att söka på ditt registreringsnummer online. Denna information är allmän och något som alla dock kan ta del av. Du kan enkelt få fram teknisk data, besiktningsuppgifter, skatter, om du har fordonsrelaterade skulder och annan information.
Vilken information kan jag få ut om andras fordon
Sverige är ett land där lagstiftningen ger stora möjligheter att få ut offentlig information men även annan information. Detta gäller således även den information som finns hos Transportstyrelsen. Du kan få reda på all information om ett fordon vad gäller teknisk karaktär så som märke, färg, mått, vikt med mera samt om bilen är avställd, fordonsår, när den skall besiktigas, vem som står som ägare (kräver sms eller Bank ID), fordonsslag, fordonsidentitet, skatter och avgifter. Kort sagt kan du få tag på i princip all information som finns tillgänglig. Det kan dock finnas olika krav på hur du kan få tag på informationen, viss information har man rätt att delge online och viss information via telefon eller fax och annan information kräver inloggning med Bank ID för identifikation.